Sjokoladekake med bringebærmousse

68e625c87cecfca9ee0a6826ec2aa1b0

//Bilde er tatt for magasinet mateglede, kaken er det jeg som har laget//

Hei

Dette er min signaturkake – tre lag med sjokoladebunn, frisk bringebærmousse og en silkemyk sjokoladekrem sprøytet på i rosemønster. Kombinasjonen sjokolade og bringebær er fantastisk, og bringebærmoussen gjør kaken frisk og ikke så kvalmende. Dette er den oppskriften som er mest populær på bloggen, og har pr dags dato nesten 20 tusen ganger så mange visninger som den nest mest populære. Jeg har fått masse gode tilbakemeldinger fra folk som har laget denne kaken hjemme – så prøv den, du vil garantert ikke angre 🙂


Siden dette er min signaturkake har jeg jobbet mye med å forbedre oppskriften, men jeg vet mange av dere har laget denne kaken med den gamle oppskriften, så oppskriften ligger altså her i to forskjellige versjoner. Versjon 1 er den originale oppskriften jeg la ut for over 3 år siden, mens versjon 2 er en forbedret variant. Denne er vanskeligere å lage, og inneholder momenter som kan være utfordrende – men resultatet blir kjempebra!

Uansett hvilket versjon du velger, kan jeg garantere en fantastisk kake både på smak og utseende!

Versjon 1 (Den orginale oppskriften)

Bunn
5 stk egg
240 g smør
250 g kokesjokolade
3 ts vaniljeessens
240 g mel
0,8 dl kaffe
315 g brun farin/sukker
1,5 ts bakepulver
1,5 ts natron
250 g rømme
Smelt smør, smelt sjokolade i det varme smøret. Ha alle tørre ingredienser i en kjøkkenmaskin, og bland til alt er godt blandet sammen. Visp sammen egg og rømme. Bland sammen eggblandingen og sjokolade/smørblandingen. Hell dette over i det tørre og miks godt. Fordel i 3 former á 20 cm i diameter. 180 grader i ca. 30 minutter

Bringebærmousse

350 g bringebær helst frosne
80 g sukker
4 stk gelatinplater
3,8 dl kremfløte
3 ss sitronsaft
Tin de frosne bringebærene, og kjør de i en blender. Sil så hele puréen slik at den er fri for steiner. Legg gelantinplatene i kaldt vann. Varm opp 1/3 av puréen, skvis ut vannet av gelantinplatene og løs opp i den varme puréen. Bland dette sammen med resten av puréen. Pisk kremen løs. Når puréen er klad 20-25 grader vender du puréen inn i kremen

Sjokoladefrosting

500 g usaltet meierismør
400 g melis
200 g kremost
360 g melkesjokolade/mørk sjokolade
50 g kakaopulver
1 ts sitronsaft
1 ts vaniljeessens
2 ss melk
Smelt sjokolade. Pisk sammen alle ingredienser unntatt sjokolade og kremost i 5-10 minutter. det skal være fluffy. Når sjokoladen er avkjølt, tilsetter du denne. Pisk til det er godt blandet. Pisk inn kremosten forsiktig, ikke pisk for mye, da skiller det seg. Sett 15 min i kjøleskapet (eller lenger) til den har rett konsistens.

Versjon 2

(Denne brukte jeg i Hele Norge baker da jeg vant første episode)

Kakebunn

4 egg
400 gram sukker
240 gram saltet meierismør
60 gram bakekakao (Valrhona)
400 gram hvetemel
560 gram kulturmelk (Ikke skummet)
1,5 ts natron
1,5 ts bakepulver
5 gram salt
3 gram vaniljepulver

Pisk romtempererte egg og sukker til stiv eggedosis. Smelt smøret, og vend dette forsiktig inn. Vend vekselsvis inn det tørre, og kulturmelk. Når alt er blandet fordeler du røren i 3 former a 20 cm i diameter. Stek på 180 grader i ca. 30 minutter.

Bringebærmousse

250 gram bringebærpuré (Lages av 550 gram tinte frosne bringebær, kjørt i en food- prosessor. Ha blandingen i en sil/sikt for å sile bort steinene, bruk 250 gram puré)

80 gram vann
100 gram eggehvite

190 gram sukker
3 gelantinplater 150 gram kremfløte

Legg gelantinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Kok opp 1/3 av bringebærpuréen, skvis ut vannet av gelantinplatene og la de smelte i den varme puréen. Bland det så med resten av bringebærpuréen. Sett i kjøleskapet, mens du lager resten. Rør med jevne mellomrom. Kok opp 170 gram sukker og vann til 121 grader. Mens dette koker pisker du eggehvitene og 20 gram sukker til stiv marengs. Hell sukkerlaken i marengsen, og la den piske til den er kald. Hell i bringebærpuréen i 120 gram av marengsen, og la dette blande seg ordentlig. Pisk

fløten lett, og vend dette inn i margensen i flere omganger. Sett i kjøleskapet og la det bli stivt.

Sjokoladekrem

600 gram sjokolade (Valrhona manjari)

700 gram usaltet meierismør
50 gram bakekakao (Valrhona)
200 gram eggeplomme

200 gram vann 300 gram sukker

Smelt sjokolade i vannbad, og la avkjøle seg til ca. 25-30 grader. Pisk sammen smør, kakao og smeltet avkjølt sjokolade. Pisk eggeplommene til eggedosis, kok sukker og vann til 117 grader. Hell sukkersirupen forsiktig i en tynn stråle i eggedosisen. Pisk til blandingen har avkjølt seg til ca. 25 grader. Tilsett smør og sjokoladeblandingen, og pisk til alt er godt blandet, og man har en myk, glatt og blank krem.

Montering
Ha den ene kakebunnen på et kakefat. Fordel bringebærmoussen utover, ha på neste bunn, ha på bringebærmousse, legg så på den siste bunnen. Ha sjokoladekrem og dekk sidene slik at bringebærmoussen ikke skal tyte ut. La den stå i kjøleskap eller fryser i 10 minutter. Ha sjokoladekremen i en sprøytepose med en wilton 1M tip. Sprøyt ut små roser rundt hele kaken. Begynn nederst og jobb deg oppover.

You may also like

66 kommentarer

 1. Hei!
  Denne kaken ser helt nydelig ut!!
  Er det veldig mektig? Går det an å lage med kun to kakebunner? 🙂

  1. Hei! Nei, den er ikke så veldig mektig. Bringebærsyltetøyet gir en fin friskhet til kaken, og med det lette sukkerbrødet blir den veldig frisk og god. Du kan lage med kun to kakebunner om du vil det, men selv syntes jeg det er bedre med tre 🙂

 2. Hei, Denne så god ut 🙂 Spm: hvor kommer sitronen til bringebærmoussen inn? Står ikke noe om den i fremgangsmåten. Tilsettes sitronsaften rett i kremen, eller blander du den inn i pureen?

  1. Hei! Jeg vet ikke helt om den kan fryses, siden jeg aldri har gjort det selv, men vil tro det kan fungere… Det som hvertfall går ann, er å lage kakebunnene og fryse ned de, også når du da skal lage kaken så lager du bare kremen og bringebærmoussen 🙂

 3. Heisann, jeg ville bare si at du er utrolig dyktig og lager nydelige kaker 🙂 jeg er nå igang med denne kaka for andre gang og den er fantastisk god! Ville bare gi et lite tips til bloggen din. Når noen spør om ting som er spesifikke til oppskriften, som f.eks type sjokolade i røra osv, kan det være en ide å redigere den nye infoen inn i selve oppskriften i innlegget ditt i tillegg til å svare her i kommentarfeltet, så er det større sjanse for at nye lesere får med seg all info 🙂 jeg fikk f.eks ikkje med meg at det skulle være 70% kokesjokolade i røra fordi jeg ikkje leste kommentarene første gang jeg skulle lage den. Lykke til videre på kjøkkenet 🙂

 4. Kan man bruke 26 diameter form istedetfor og bare steke kake litt kortere? Må man bruke ferske bringbær eller kan man bruke frosne? Burde man lage den samme dag som den skal spises? Brukte du sitronsaft av fersk sitron?:-) (beklager mange spørsmål)

  1. hvis du bruker en form på 26 cm i diameter vil bunnene bli svært tynne, jeg vill nok doblet oppskriften 🙂 Du burde bruke frosne bringebær – det blir bedre, siden de er surere og du vil da få en friskere mousse. Bruk frisk sitron ja, det blir best, og det er litt samme om du lager den samme dag eller ikke, lager du den dagen før kan du dynke bunnene med litt melk, det kan du i grunn gjøre uansett 🙂

 5. Jeg burde altså bruke frosne bær?:-) hvor høy blir kaken når den er ferdig laget når man bruker 20 diameter form ?

  1. Hei! Det er 5,6 dl 🙂 Jeg bruker alltid gram på alt jeg måler opp nesten uansett hva det er, da får man det mest nøyaktig!

 6. Hei er i full gang med denne super godebringebærmoussen, men i oopskriften står det «hell i bringebærpureen i 120 gram marengsen» … skal jeg bare bruke 120 g?? Hva med resten? 🙂 🙂 gleder meg til og høre , så får jeg bare håpe jeg gjør rett nå 🙂 ♡

  1. Ja, har endret den… Denne som er her er bedre, litt mer avansert, men alt i alt gir den en bedre kake 🙂

  1. Bunn
   5 stk egg
   240 g smør
   250 g kokesjokolade
   3 ts vaniljeessens
   240 g mel
   0,8 dl kaffe
   315 g brun farin/sukker
   1,5 ts bakepulver
   1,5 ts natron
   250 g rømme
   Smelt smør, smelt sjokolade i det varme smøret. Ha alle tørre ingredienser i en kjøkkenmaskin, og bland til alt er godt blandet sammen. Visp sammen egg og rømme. Bland sammen eggblandingen og sjokolade/smørblandingen. Hell dette over i det tørre og miks godt. Fordel i 3 former á 20 cm i diameter. 180 grader i ca. 25-30 minutter

   Bringebærmousse

   350 g bringebær helst frosne
   80 g sukker
   4 stk gelatinplater
   3,8 dl kremfløte
   3 ss sitronsaft
   Legg gelantinplatene i kaldt vann. Varm opp 1/3 av puréen, skvis ut vannet av gelantinplatene og løs opp i den varme puréen. Bland dette sammen med resten av puréen. Pisk kremen løs. Når puréen er kladt 20-25 grader vender du puréen inn i kremen

   Melkesjokoladefrosting

   500 g smør
   400 g melis
   200 g kremost
   360 g melkesjokolade
   50 g kakaopulver
   1 ts sitronsaft
   1 ts vaniljeessens
   2 ss melk
   Smelt sjokolade. Pisk sammen alle ingredienser unntatt sjokolade og kremost. Når sjokoladen er avkjølt, tilsetter du denne. Pisk til det er godt blandet. Pisk inn kremosten forsiktig, ikke pisk for mye, da skiller det seg. Sett 15 min i kjøleskapet (eller lenger)

  1. Hei! Ja, det stemmer at det skal være 200 gram vann, hvis kremen ble veldig bløt kan det hende du ikke har kokt laken til riktig temperatur, eller at du har tilsatt smør mens eggeblandingen fremdeles var varm. Det er også viktig at sjokoladen ikk er for varm når den tilsettes, da smelter smøret :)2

 7. Hei,
  Jeg er også en av dem som likte den første ekstremt godt! Har du den oppskriften og hvordan den nøyaktig likt var skrevet? Ser du har lagt ut litt her over, men den er ikke heelt lik. Skulle gjerne hatt den oppskriften med forklaringen som du hadde sist. Da gjør du meg ekstremt glad. Du kan gjerne sende på mail hvis du kan. Ha en fin sommer 🙂

 8. Brukte du virkelig 550 g bringebær for å lage 250 g puré – eller er det en skriveleif? Jeg fikk ALT for mye puré…

 9. Hvordan blir glassuren/rosene av å stå ute lenge? Tenker f.eks. på et kakebord i konfirmasjon hvor det gjerne tar litt tid fra kaken tas ut av kjøleskapet til det første kakestykket skjæres.

  1. Så lenge kaken har stått lenge i kjøleskapet går det helt fint! Glasuren vil ikke miste formen sin med mindre den står i et rom hvor det er svært varmt, og den står lenge ute 🙂

 10. Går det an å bruke kakeoppskriften og ha frosting/icing rundt g trekke den med fondant? Isåfall har fu tips til en god frosting/icing som ville passet kaken? 🙂

  1. Ja, det går ann, du kan bruke helt vanlig smørkrem, det funker 🙂 Oppskrift: 150 gram eggehvitte, 300 gram sukker, 75 gram vann, 500 gram usaltet smør. Pisk eggehvitter til marengs, kok vann og sukker til 120 grader. Hell den varme sukkersirupen i marengsen mens den pisker. Pisk kald, tilsett smøret litt etter litt og pisk til kremen er glatt og fin. Den skiller seg i det man ta i smøret, men bare fortsett å piske så kommer den sammen igjen 🙂

  1. Det har jeg aldri prøvd før, men kremostsmaken kommer ikke så tydelig frem her syntes jeg, men du kan bruke den andre oppskriften på sjokoladekrem eventuelt 🙂

 11. Eventuelt en annen enkel oppskrift på melkesjokoladefrostingen? Lagde nettopp dine gulrotcupcakes og de falt veldig i smak! Men kremost-smaken ble for tydelig for oss…. Hmmm

 12. Hei!! Kjapt spm! Jeg lager versjon 2 av bringebærmoussen! MEN jeg leste ikke nøye nok til å få med meg at sukkerlaken skulle kokes til så og så mange grader… Er d krise tror du….??

  1. Hmm, så lenge marengsen er stiv, og virker stabil tror jeg det skal gå fint… Så lenge sukkerlaken har vært på over 105-110 grader er det nok ingen krise

 13. Går det an å bake kaken i varmluftsovn? Om ja, hvor mange grader og hvor lenge blir steketiden? (ovnen vår fungerer ikke helt som den skal så må bruke varmluft)

   1. Hei! Takk for kjappt svar! Lurer også på hvor lang holdbarhet sjokoladekremen har hvis jeg putter den i en tett boks? Kan man oppbevare den i kjøleskap noen dager føre man har den på kaken? Eller blir den rar da?

    1. Du burde lage sjokoladekremen samme dag som du skal servere kaken, putten du kremen i kjøleskapet vil den bli helt hard, og umulig å sprøyte ut i fine roser. Siden det er såpass mye smør og sjokolade i kremen, vil den stivne, og du vil ikke klare å få et fint utseende på kaken 🙂

 14. Hei. I versjon 2 sjokoladekrem står det pisk eggedosis. Skal man berre bruke litt av sukkeret og resten til å koke med Vann?

 15. Kan jeg bruke alle røra i ei 24 eller 26cm? Skal ha kvikklunsj rundt så vil ikke ha kaka så høg

  1. hei! Jeg har aldri prøvd det før, men det burde nok gå fint, bare husk å steke den litt lenger 🙂

 16. Denne så nydelig ut, fikk lyst å prøve den til konfirmasjon. Men tror du den holder seg god hvis jeg lager den et par dager før konfirmasjonen og setter den i kjøleskapet?

  1. Hei! Har kun prøvd å lage den dagen før den skal serveres, og det går helt fint, bare du dynker bunnen med litt melk, men har ikke prøvd å la den stå flere dager…

 17. Hei hei..?Jeg lager versjon 1 kaken.. og lurer på følgende :
  På sjokolade frostingen, smelter du sjokoladen i kasseroll eller i vannbad?
  Og det står kremost.. er det naturell ost.. kan jeg bruke Philadelphia ost naturell?
  Og når det gjelder bunnen, skal den stå i midten?
  Skal bake denne nå til en barndåp 1. Påskedag og håper på snart svar…
  Hilsen Sissel

  1. Hei! Jeg smelter sjokolade i vannbad, og bruker philadelfia ost naturell! Så lenge du bruker varmluft er det ikke så farlig hvor i ovnen den står! Beklaer litt sent svar

  1. Ja, det er mulig! Du må nok bruke et litt tjukkere lag marsipan enn du vanligvis gjør slik at den mørke sjokoladekremen syntes gjennom marsipanen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *