Gourmetloff


Hei

Det er lite som slår en langtidshevet loff med ekte meierismør, sprø skorpe og valmuefrø. Siden jeg bruker lite gjær, og lar heller deigen heve lenge utvikler det seg en fantastisk aroma i brødet. Det som er viktig når du lager denne loffen, er at du bruker god tid på elting, det er så glutenmolekylene skal få danne et godt nettverk slik at loffen blir luftig og hever mye.

Du trenger

550 gram hvetemel

350 gram vann (3,5 dl)

10 gram salt

1 egg

7 gram fersk gjær

40 gram mykt meierismør

Bland sammen mel og vann, og la det stå i 45 minutter til 1 time. Dette kalles autolyse, og gjøres så brødet blir mer holdbart

Tilsett salt, gjær og egg og elt på lav hastighet i 15 minutter. Selvom magefølelsen tilsier det må du ikke tilsette mer mel.

Tilsett smør, og elt på høy hastighet i 5 minutter til. Nå skal deigen var blank og spenstig

La deigen hvile i bakebollen i 15 minutter, før du tar den over i en annen smurt bolle og lar den heve i 4 timer i romtemperatur, eller i kjøleskapet over natten

Velt deigen forsiktig ut, og vend den en runde på benken uten å slå ut luften av deigen. Form til en ball og la den hvile på benken i 45 minutter. Hvis du har hatt deigen i kjøleskapet, må du la deigen stå ute i romtemperatur i ca. 1.5 time.

Form så til brød, her er det viktig at du er forsiktig slik at ikke all luften blir slått ut av deigen. La det etterheve i 1 time

Pensle loffen med vann, strø over valmuefrø og snitt loffen med en skarp knit eller barberblad

Når du skal steke brødet skal temperaturen være så høy som mulig i det du setter inn brødet. Jeg setter ovnen på 275 grader, og lar brødet steke i 5 minutter før jeg skrur ned temperaturen til 210 grader. Så steker jeg i 30 minutter til- Det er viktig at man har høy temperatur i det man setter inn brødet slik at det får et løft, dette kalles sjokkheving.

Hvis du vil ha en god skorpe, har du i 4 dl vann i et brett nederst i ovnen i det du setter inn brødet i ovnen.

You may also like

13 kommentarer

 1. Satte deigen i går, bakte ut i dag. Tok mange timer. God ble den, este for mye utover og ble ikke høy nok. Hva gjorde jeg feil??

  1. Hei, høres ut som du ikke har strammet opp deigen godt nok før steking, eller snittet for dypt før steking. Vet ikke om du brukte damp eller ikke, men kan ha noe å si da damp øker volumet. Det skal dog sies at væskemengden i denne oppskriften er relativt høy, så du kan eventuelt ha litt mindre væske i neste gang. Men, det viktigste er at den ble god! Jeg lager mye brød, og etter min mening har det ikke så mye å si om brødet blir veldig høyt, så lenge det ikke blir helt flatt. Høy væskeinnhold gjør det vanskelig å lage høye brød, og dessverre er det slik at vi sammenlikner brødene vi lager med de i butikken. De brødene har svært lavt væskeinnhold som i utgangspunktet gjør brødene tørre, men dette kompenserer de ved å putte i masse tilsetningsstoffer kroppen på ingen måte har godt av. Husk at å lage gode brød hjemme krever mye trening! Selv brukte jeg over et år på å lage brød jeg var fornøyd med. Å lage gode, luftige og saftige brød er veldig vanskelig siden det er så mange forhold som skal stemme. Jeg kan anbefale å følge bakerier som lager brød på instagram, de legger ofte ut videoer som viser deg hvordan du kan stramme opp deigen som gjør at brødet blir høyere, mine favoritter er: bread_master_, charlesbread og sukkerbakeren (han svarer på spørsmål hvis du komementerer bildene hans)

   1. Hei Fredrik,
    Er skikkelig imponert over hvor flink du er!
    Hva mener du med at man kanskje ikke har «strammet opp deigen» godt nok før steking? Jeg bakte loffen din i går og den ble vellykket, høy og fin. Fulgte oppskriften til punkt og prikke, men «brettet» deigen forsiktig med vannfuktede fingre 8-10 ganger pga svaret ditt til Gry. Hva er riktig å gjøre?

    1. Tusen takk! Morsomt å høre at du bruker oppskriftene min!

     Å stramme opp deigen betyr å brette den sammen slik at glutennettverket strammes opp. Dette gjør at loffen blir høy, og ikke flyter utover. Det er ikke nødvendig å stramme den opp 8-10 ganger, da kan du slå ut mye av luften i deigen, 4-6 ganger holder nok. Hvis den ble høy og fin har du nok strammet opp deigen nok 🙂

 2. Dette er en av de beste oppskriftene jeg har prøvd. Jeg bruker den hver gang jeg baker loff! Det smuler ikke, holder seg saftig lenge (vel, den får vel aldri sjanse til å ligge så lenge, blir spist opp med en gang…), og WOW! som det popper opp i ovnen når det settes inn på høy varme 🙂 Skal bakes til romjulsbrunchen. God jul 😉

 3. Hei, tenkte å prøve meg på denne i helga, korleis trur du den vil bli i hevekurv? Eg har lite erfaring med det, men har så lyst å få det til 🙂

 4. Jeg har kjøpt høye kinesiske brødformer på ebay, og har suksess med strekking og bretting av loff med frø (solsikke, sesam og lin). Jeg tenkte å prøve å lage ostebrød i disse formene av denne gourmet-loffen.
  Har hatt stor glede av å følge denne oppskriften, men vil altså prøve en vri. Har du noe råd?

  1. Så gøy! Bruk god tid på elting og heving, og vær forsiktig med deigen så ikke du slår ut for mye luft 🙂 Lykke til

 5. Hei!
  Denne så utrolig god ut! ?
  Jeg tenkte å bake loff til noen som ikke tåler melk. Hvordan tror du denne oppskriften fungerer med margarin?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *