Grovt landbrød

Hei
Å lage brød er ikke alltid like lett, jeg har ofte slitt med å få saftige, holdbare og luftige brød. Men endelig har jeg funnet en oppskrift og fremgangsmåte som fungerer. Denne oppskrifter tar lang tid, men det er absolutt verd det! Brødene blir luftige, og man kan spise de flere dager etter de er laget. Grunnen til at mange grove brød som man lager selv ofte blir tunge og harde er fordi grovt mel inneholder veldig lite gluten. Faktisk er hvete og rug de eneste kornslagene som inneholder gluten. Gluten er viktig når man lager gjærbakst fordi glutenmolekylene skal bygge et nettverk, og slik skal deigen heve og bli luftig. Brødene vi kjøpet i butikken som egentlig skal være veldig grove, er tilsatt veldig mye gluten slik at de blir luftigere. De er også tilsatt forskjellige stoffer som øker holdbarheten. Derfor er det mye bedre å lage hjemmelaget brød slik at man kan spise brød uten tilsetningsstoffer.
For å få et luftig brød er det viktig at deigen får hvile mellom hver gang man knar deigen litt. Da vil luftboblene bli større, men det er viktig å ikke ta i for hardt. Tenk at du skal beholde luftboblene i brødet når du skal forme det osv. Grunnen til at dette brødet blir mer holdbart, er fordi det er laget med autolyseprosess. Det vil si at man blandet alt melet med vann og gjær, og lar dette stå i 45 minutter. Da blir brødet med holdbart og mindre tørt. Det er veldig viktig at man ikke tar i saltet når man gjør dette, det skal tilsettes senere i prosessen.

Du trenger:

375 gram vann
50 gram durum
200 gram hvetemel
100 gram rugmel
170 gram sammalt hvete
10 gram gjær
15 gram salt

Løs opp gjæren i vannet. Rør fort sammen alt melet og vannet, men ikke saltet, og la det stå i 45 minutter (autolyse)

Tilsett saltet og elt så deigen i kjøkkenmaskin i 12 minutter  rolig, for så å skru opp hastigheten til full i 3 minutter. Uansett hva magefølelsen sier, ikke tilsett mer mel!

La deigen hvile i bakebollen i 15 minutter.Ha i en smurt bolle og la heve i romtemperatur i 4 time, eller i kjøleskap i ca.8 timer eller over natten. Denne har hevet i kjøleskap i ca. 10 timer

Vend deigen ut på benken, men ikke arbeid for voldsomt med den, da vil luften gå ut av deigen. Dersom deigen har stått i kjøleskapet må den stå ute i romtemperatur i 1-2 timer før du tar den ut av bakebollen. From deigen til en ball og la den hvile under et kjøkkenhåndkle i 1 time.

Form så deigen til brød, og la den etterheve i 1 time. Snitt opp brødet

Stek brødet på 250-275 grader de første fem minuttene. Når du setter inn brødet bør du også ha i litt vann i en langpanne som står under risten med brødet, da hever brødet det lille ekstra, og det får en fin skorpe. Etter fem minutter setter du temperaturen ned til 210 grader og steker i 30 minutter til. Brødet skal ha en kjernetemperatur på 95-98 grader.
Avkjøl i 30 minutter før du skjærer i det 🙂

You may also like

3 kommentarer

  1. Hei, dette brødet er utrolig godt? Har bakt det flere ganger og alltid vellykket! Har også prøvd noen av de andre brødoppskriftene dine – gode de også, men kommer tilbake til denne. Utvikler du bloggen din, hadde det vært så fint om vi kunne fått en enklere måte å finne frem på. Nå må jeg bla i alle sidene dine og når jeg kjapt vil finne en oppskrift er det tungvint. Men takk for flotte oppskrifter?

  2. Virkelig et utmerka Brød. Veldig godt, og en oppskrift som ikke slår feil. Å sette deigen i kjøleskapet om kvelden og bake etter jobbmarked etter går veldig greit.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *