Havrebrød


Hei!

Dette deilige brødet bakt med havregryn er mitt nye favorittbrød! Det er utrolig saftig, siden det er 70% hydrasjon, altså er det et høyt vanninnhold i deigen, og det er det som gjør et brød saftig. Det som er spesielt med denne deigen er at man bløtlegger havregryn. Siden havregryn tiltrekker seg utrolig mye vann, er det viktig at man bløtlegger havregynet først til en slags havrgrøt,  så det ikke tar vann fra deigen . Derfor elter jeg først deigen uten havregrøten, slik at glutenmolekylene i deigen danner et glutennetteverk, og når det er gjort tilsetter jeg havregrøten. Det er viktig for deigen at glutenmolekylene i deigen danner et nettverk, for at deigen skal heve ordentlig.

Du trenger:

80 gram havregryn

160 gram kaldt vann

350 gram hvetemel

245 gram kaldt vann

9 gram fersk gjær

13 gram salt

30 minutter før du starter, blander du sammen havregryn og 160 gram vann, og lar det stå.

Ha resten av vannet, gjæren, melet og saltet i en kjøkkenmaskin, og elt på rolig hastighet i 5 minutter og 10 minutter på medium/høy hastighet til deigen slipper bollen helt og er veldig blank og spenstig.

Tilsett så havregrøten, og elt denne godt inn i deigen

Ha deigen i en bolle smurt med olje eller smør, og la den hvile i 2-3 timer.

Ha deigen ut på et melet underlag, ta hver side av deigen og brett over til en firkant. La deigen så etterheve i ca. 1 time.

Hvis du har en pizzastein/bakestein, bruk denne når du steker brødet. Når du setter inn brødet skal temperaturen være 275 grader, stek i 5 minutter før du setter ned temperaturen til 225 grader og steker i 30 minutter til. I det du setter inn brødet bør du også ha i ca 3-4 dl vann

You may also like

3 kommentarer

  1. Veldig godt brød. Det ble saftig og digg, med en vanvittig spenst.
    Jeg en nybegynner når det kommer til brødbaking, men da jeg doblet oppskriften, resulterte det i en velling og ikke en fast deig.
    Deigen var ganske løs etter eltingen, men etter tretimers hevingen var det bare suppe, så jeg måtte blande inn litt mer mel på slutten. Jeg turte ikke å blande inn for mye i frykt for å ødelegge hydrasjonsprosenten, så jeg måtte steke brødet i former.
    Har du noen partytriks for å forhindre dette?

    1. Så bra du har begynt å lage brød, og at resultatet blir bra! Det som kan ha skjedd er at du har eltet for mye, da ødelegger man glutennettet, med det er svært sjeldent at skjer. Det jeg ofte gjør når jeg lager større deiger er autolyse, siden en større deig trenger lenger eltetid, og ofte opplever jeg at temperaturen blir for høy før glutennetter er som det skal. Du kan gjerne også prøve intervallelting 🙂

  2. Fikk også en velling av en deig, og et flatt Brød. Kan det være forskjell på om man bruker store eller lettkokte havregryn?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *