Julekake


God jul!

Julekake kan man jo spise hele året, men likevel er dette en av de viktigste juletradisjonene for meg. Jeg elsker luftig gjærbakst med rosiner, smør og brunost. Et triks når man lager noe hvor rosinene skal stekes, er å helle kokende vann over rosinene. Da blir de mye mykere, og de får ikke den brente, ekle smaken de får når de stekes.

En ting som er viktig når du lager denne julekaken er at du helst baker med ordentlig meierismør og helmelk. Da det er en relativt stor mengde fett i deigen, må den heve litt ekstra da fete deiger bruker lengre tid på heving. Denne julekaken kan benyttes til julefrokost , lunsj eller bare for kos. En annen viktig ting er at man må snitte opp julekaken nederst rundt kanten, så de ikke sprekker opp på toppen. I tillegg er det lurt å ha aluminiumsfolie eller bakepapir over julekakene når de er i ovnen så de ikke brenner seg.

Det er kanskje litt i seneste laget å legge ut oppskriften på denne julekaken i dag når alle har så mye å gjøre, men jeg anbefaler likevel å lage den!

Her kommer oppskriften, den holder til to julebrød

100 gram romtemperert smør

300 gram helmelk

550 gram hvetemel

100 gram sukker

2 ts kardemomme

1 ts kanel

1 ts bakepulver

25 gram fersk gjær

1 romtemperert egg

En klype salt

250 gram rosiner

Kok opp vann og ha over rosinene

Bland sammen alt det tørre, og smuldre opp gjæren i det tørre. Varm opp melken til ca. 26-28 grader, og ha i det tørre sammen med et egg. Elt på medium hastighet i 10 minutter. Tilsett så romtemperert smør rett i deigen, skru opp hastigheten til full og elt i 5 minutter til. Ha vannet av rosinene og tørk dem litt med tørkepapir. Ha i deigen og elt på lav hastighet til rosinene er blandet godt inn.

Ha i en bolle og la den heve i ca 1,5 time, ha så deigen ut på et melet bord, del deigen i to og form til to runde brød. La de så heve i 1 time. Før du steker de, trykk de litt ned på midten, og snitt opp nederst rundt hele kaken.

Pensle kakene med sammenpisket egg, og stek på 200 grader i 30 minutter midt i ovnen.

Server med meierismør og brunost

You may also like

4 kommentarer

  1. Fantastisk god julekake! Har prøvd mange forskjellige oppskrifter, men denne slår alle – ingen grunn til å lete lenger. Utrolig god konsistens. Tusen takk, Fredrik!:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *