Rustikt rugbrød

Hei!

Jeg elsker å lage brød, og mulighetene med henhold til smak og fremgangsmåte er utallige. Dette brødet er bakt på en «poolish», en fordeig med 100% hydrasjon og lite gjær som står over natten. Denne fungerer som en «kick-starter» for deigen, samtidig som den utvikler mye smak. Jeg har i mange andre innlegg om brød og boller skrevet mye om gluten sine egenskaper og elting når det kommer til gjærbakst, så hvis du vil lære mer anbefaler jeg deg å leser mer i de andre brødoppskriftene.

Til poolishen trenger du

200 gram kaldt vann

200 gram hvetemel

1 gram fersk gjær

Elt alt sammen i ca 5 minutter. Deigen skal være veldig løs og flytende. Dekk til med plast og la stå i romtemperatur i 12 timer (Dette er lurt å gjøre på kvelden før du skal bake)

Etter 12 timer tilsetter du

200 gram hvetemel

12 gram salt

10 gram fersk gjær

10 gram kaldt vann

Elt dette på lav/middels hastighet i 7 minutter, så høy hastighet i 7 minutter.Så tilsetter du:

100 gram rugmel

70 gram kaldt vann

Elt så i 2 minutter til på høy hastighet til dette har blandet seg godt i deigen.

Smør en bolle med litt smør, og ha deigen i denne. Hev i ca. 2,5 time.

Ha deigen over på en melet overflate, og brett sidene sammen som en konvelutt, og form deigen forsiktig slik at den blir litt avlang. Ha deigen i en hevekurv, eller på et brett med bakepapir. Etterhev i 1 time.

Hvis du har en bakesten/pizzasten, ha denne i ovnen og skru temperaturen på 275 grader. Ha deigen på bakestenen eller sett brettet inn i ovnen. Ha 3 dl vann i en liten form, og sett nederst i ovnen. Stek i 10 minutter. Skru temperaturen ned til 225 grader og stek i 25 minutter til.

Når du har tatt ut brødet, bør du ikke skjære i det før ca. 30 minutter.

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *