Saftig grovbrød

Hei!

Mange sliter ofte med at hjemmelagde brød blir tørre etter bare noen timer, og at de ender opp med å bli veldig harde. Hvis man lager brød med lite gjær, langtidshever det og lager det med autolyseprosess blir brødene mye saftigere, og holder seg bedre. Autolyse er en teknikk som går ut på at man blander mel og vann, og la det stå i ca en time. Da får man mer holdbare brød. Når jeg lager brød, bruker jeg veldig lite gjær, ca 4 gram pr brød, og hever det lenge. Ved å bruke mindre gjær, får aromaen tid til å utvikle seg, og du ender opp med et mer smakfullt brød. I tilleg blir det luftigere, siden deigen får tid til å danne luftbobler.

En annen ting som er spesielt med dette brødet, er at deigen tåler utrolig mye vann! Derfor er deigen veldig våt. Da ender man også opp med et saftigere brød. Deigen min var så våt at jeg kunne helle den over i bollen den skulle heve i. Når jeg hever brødet lar jeg det stå i kjøleskapet over natten. En annen viktig ting er elting, deigen til dette brødet skal eltes i hvertfall 20 min. Da får glutenmolekylene tid til å danne ett nettverk som man ofte kaller glutennettverk. Da hever brødet mer.

Du trenger

50 gram durumhvete

290 gram hvetemel

160 gram sammalt hvetemel (fin)

4 gram fersk gjær

12 gram salt

375 g + 50 g vann

Bland alt melet med 375 gram vann, og la stå i 1 time (autolyse)

Ha i salt og fersk gjær og begynn å elte deigen, på lav/middels hastighet. Tilsett 50 gram litt etter litt, med ca 2 min mellomrom. Etter 10 min skal alt vannet være i deigen. Elt på lav/medium hastighet i 15 min, og skru så opp hastigheten til medium/høy, og elt i 5 min til.

La deigen hvile i bakebollen i 20 min, før du vender den en runde på benken. Stram opp brødet før du legger det i en smurt bolle. Ha plastfolie over, og sett i kjøleskapet over natten. Ta deigen ut av kjøleskapet dagen etter, og la deigen bli romtemperert, det tar ca. 2-4 timer.

Ha deigen ut på et melet underlag og stram opp deigen, og la den hvile på et melet underlag i 15 min. Siden deigen inneholder så mye vann vil den flyte en del utover, men etter 15 min strammer du opp brødet igjen. La så brødet hvile i 45 minutter til før du strammer det opp enda en gang, og former det til et brød. La det heve i 45 minutter.

Før du steker brødet må du ha litt rugmel som du gnir inn forsiktig på overflaten av brødet, og snitte det. Jeg bruker et barberblad til dette. Når du skal steke brødet, skal temperaturen være så høy som mulig i det du setter inn brødene, opp mot 275 grader. Sett inn brødet, og ha i 4 dl vann i et brett nederst i ovnen. Stek i 5 minutter før du setter ned temperaturen til 210 grader. Stek i 30 min til. Ikke skjær i brødet før etter 30-45 minutter etter det har kommet ut i ovnen, da blir det tørt.

You may also like

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *