Havrerundstykker

IMG_1884

IMG_1864

Hei!

Å langtidsheve deiger med havre, er helt genialt! Med langtidsheving får smaken tid til å utvikle seg, og spesielt havre utvikler veldig mye smak når deigen får lang hevetid. Disse rundstykkene er veldig enkle å lage, man beholder lett luften i de, og deigen er ganske enkel å håndtere. Det eneste som kan være vanskelig er å få til deigen slik den skal være. 

Du syntes kanskje at det tar veldig lang tid å lage disse, så om du vil, kan du bruke 10 gram gjær, og la de forheve i romtemperatur i ca. 3 timer, og etterheve de i 1 time. Men, husk at grunnen til at man lagtidshever slike deiger, er at smaken får god tid til å utvikle seg. Denne oppskriften gir deg en fantastisk smaksopplevelse når du lar den heve så lenge. Havren setter en fantastisk smak, så jeg anbefaler deg virkelig å la deigen få utvikle seg lenge. Når du begynner å elte deigen, vil du kanskje ha i litt mer mel, siden deigen ser litt klissete ut. Men ikke tilsett mer mel, det vil ødelegge hele deigen.

Hvis du sliter med å lage brød og gjærbakst, anbefaler jeg deg å lese litt på de andre brødoppskriftene, LINK HER. Der har jeg skrevet masse om blandt annet gluten sine egenskaper når man baker, og masse andre tips som er viktig. 

IMG_1874

Du trenger:

400 gram hvetemel

280 gram kaldt vann

100 gram havregrun + 200 gram kaldt vann

12 gram salt

4 gram fersk gjær

Bland først sammen mel, og kaldt vann, og la det stå i ca. 30-45 minutter. Denne prosessen kalles autolyse. Ved å gjøre dette, får glutenmolekylene tid til å «bli kjent» med hverandre og deigen får et sterkere glutennettverk.

Bland sammen havregryn og 200 gram vann

IMG_1820

Tilsett salt og gjær sammen med hvetemelet og vannet, og elt på lav hastighet i ca. 5 minutter, før du skrur opp hastigheten til middels og elter i ca. 10 minutter til. Deigen skal være veldig blank, reflektere lyset og være veldig spenstig. Ikke tilsett mer hvetemel, selv om magefølelsen kanskje skulle tilsi noe annet. Deigen skal være løs!!!
IMG_1587

Tilsett så havregrynblandingen, og elt i 2 minutter til, til det er godt blandet inn i deigen. Smør en bolle med litt smør, ha deigen oppi bollen og dekk med plast.

IMG_1833 Sett deigen i kjøleskapet og la den stå der i ca. 20 timer. Sett så deigen ut på benken, og la den stå der i 2-3 timer så den blir romtemperert.

Ha deigen ut på et melet underlag, og forsiktig del opp deigen i små emner. Bare bruk en deigskrape, og kutt opp deigen i emner, uten at du jobber noe med deigen. Prøv å bevar mest mulig luft i deigen. Legg på en stekeplate med bakepapir, og la dem heve i ca. 1-2 timer.

IMG_1840

Stek rundstykkene på 275 grader i 10 minutter, før du skrur ned temperaturen til 225 grader og steker i 25 minutter til. Før du setter inn rundstykkene bør du ha inn en liten skål med vann nederst i ovnen så rundstykkene hever mye, og får en god skorpe. La de avkjøle seg i ca. 30 minutter før de kutter i de.

IMG_1871

You may also like

4 kommentarer

  1. Uansett hvor jeg klikker på siden her så dukker det opp reklame og man må klikke og klikke for å få det vekk.

    Men, jeg lurer på en ting ang. væskemengden til disse rundstykkene. Alt ble veid og blandet sammen slik det står – deigen ble flytende. Er tallene riktige?

    1. Hei! Ja, tallene er riktige! Kanskje du ikke eltet deigen lenge nok? Deigen skal være veldig løs, og mye løsere enn hva mange er vandt med, også hvor lenge du forhever deigen har litt å si, jo lenger deigen hever, jo mer væske suger melet til seg. Så neste gang, elt lenger og hev deigen lenger. Deigen skal være løs, men ikke helt flytende…

  2. Alt du lager ser så himmelsk godt ut! Blir så inspirert av innleggene dine, og for en nybegynner er forklaringer og tips og triks gull verdt! Men jeg lurer på hvordan det er med bruk av pizzastein her? Kan man nappe ut bakepapiret etter noen minutter og fortsette stekingen kun på steinen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *