Butterdeig

IMG_2082Hei!

Butterdeig er vanskelig å lage, men absolutt ikke umulig. Vanskeligheten med en butterdeig ligger i det at den består av lag på lag med smør og deig. For å få til dette er det flere prosesser man må respekter, som tid, måten man behandler deigen på og forsiktighet. Man lager en butterdeig ved å lage en deig som man kjevler ut til en firkant, så pakker man inn smør i deigen, før man kjevler den ut og bretter den. Så må den hvile i kjøleskapet.

Noe av det viktigste men må huske på når man lager butterdeig, er at deigen og smøret skal ha samme temperatur, og samme konsistens. Man vil at smøret skal ha en lav temperatur, men likevel være mykt. Dette får man til ved å banke det mellom bakepapir. Da blir det mykt, men temperaturen er fremdeles lav. Jeg bruker alltid saltet smør når jeg lager butterdeig. Selv om de aller fleste bruker usaltet smør, fortsetter jeg å bruke det saltede, siden dette er mer elastisk, og siden man skal ha veldig mange lag med smør og deig, er det en fordel at smøret lett fordeler seg mellom alle lagene. For at deigen skal ha samme temperatur som smøret, lar man den hvile i kjøleskapet før man pakker inn smøret. Dette hjelper også på at det blir lettere å kjevle ut, og pakke inn smøret siden deigen får «slappet av».

Så når deigen har hvilt i kjøleskapet en stund, er det tid for det vanskelige, å pakke inn smøret. Kjevle ut deigen til et kvadrat. Vær nøyaktig, og ikke bruk mer mel enn du trenger. Legg smøret med kantene rettet mot sidene av kvadratet, slik du ser på bildet, og pakk inn smøret. Børst bort alt av overflødig mel. Dypp fingeren din i kaldt vann, og pensle ytterkanten av bretten, da fester de andre deigene seg lettere på og det er mindre sjanse for at deigen punteres og smøret tyter ut i alle ender. Når smøret så er pakket inn, må du kjevle deigen ut til et langt rektangel. Vær forsiktig, og ikke jobb for hardt og brutalt med deigen. Vær snill mot den! Brett så deigen 2/3 over, og så den siste 1/3 over der igjen, som vist på bildene. Så må deigen dekkes med plast og få hvile i kjøleskap! Dette er ekstremt viktig! Hvis du ikke lar deigen hvile, vil du få store problemer med å kjevle ut deigen igjen. La den hvile HVERTFALL en time i kjøleskapet, veldig gjerne lengre, ca 2 timer er optimalt. Kjevle deigen så ut til et langt rektangel igjen, og gjenta bretteprosessen. Så må deigen hvile, igjen.

Deigen skal brettes 4 ganger, så det tar lang tid å lage en god butterdeig. Men butterdeig er utrolig godt, så det er verd det! I tillegg kan denne fint fryses, så du kan lage butterdeigen ferdig en dag, fryse den ned, og bruke den til for eksempel pai noen uker senere.

Her er oppskriften

250 gram hvetemel

75 gram kaldt smør

100 gram iskaldt vann

2 gram salt

Til kjevling:

125 gram smør

Du gjør:

Elt sammen ingrediensene til deigen. Den skal være smidig og blank. Legg i en plastpose og la den ligge i kjøleskapet i ca. 2 timer, eller over natten.

Legg smøret til kjevlingen mellom to ark med bakepapir. Bruk en kjevle, og bank smøret flatt, brett smøret sammen igjen og bank det ut på nytt. Nå skal smøret ha ca samme konsistens som deigen. Ta deigen ut av kjøleskapet, og kjevle den ut til et kvadrat på et melet underlag. Vær nøyaktig! Legg så smøret oppå deigen slik som vist på bilde:IMG_2078

Brett så deigen over smøret, en og en kant. Det kan være lurt å dyppe fingeren sin i litt iskaldt vann, og bare fukte kantene på bretten, da fester deigen seg leggere, og sannsynligheten for at deigen punkteres er mindre.

IMG_2078

IMG_2079

Nå skal du kjevle deigen ut til et langt rektangel. Vær veldig forsiktig! Vær snill mot deigen, og ikke jobb for hardt med den. Brett så deigen 2/3 over, slik som vist på bildet under.

IMG_2080

Dypp fingeren din i kaldt vann, og pensle rundt kanten, der den rød linjen er på bildetIMG_2080

Ikke bruk for mye vann, bare litt. Brett så siste delen av deigen over den andre igjenIMG_2080-001

IMG_2081

La så deigen hvile i kjøleskap i 1-2 timer, gjerne lenger, før du gjentar samme bretteprosess.

Neste gang du skal kjevle ut deigen, må du kjevle motsatt vei, slik som pilene viser på bildet:

IMG_2081

Du skal gjenta brettningen 4 ganger.

Etter den fjerde gangen kan du enten fryse butterdeigen til du skal bruke den, eller la den hvile i 1 time eller over natten til du skal bruke den. Jeg pleier å fryse den ned, og ta den opp når jeg skal bruke den. Butterdeig tiner veldig raskt, så jeg anbefaler å la den tine i kjøleskap, det tar kun et par timer.

Butterdeigen er utrolig anvendelig, både til middagsretter, men også til baking. Den er utrolig god som paibunn, småkaker og kjeks, i tillegg er butterdeig et grunnlag for en rekke franske kaker, som tarte tatin og napoleonskake.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *