Duo-mousse

IMG_2848


IMG_2822

Dette er en perfekt avslutning på et godt måltid! Denne desserten består av en sjokolademousse og vaniljebavaroise, og utgjør sammen er herlig smakskombinasjon.

Ved å sette glassene i en eggekartong slik at de står litt skeivt når du har i vaniljemousse, får du et kult og profft utseende som garantert vil imponere gjestene dine! En viktig faktor når det kommer til denne desserten, og alle typer mousser generelt, er å respektere temperatur. I de fleste typer mousser har du i lettpisket krem, og dersom temperaturen er for høy når du blander i denne, vil det skille seg. Da får du ikke en glatt, fin konsistens på moussen din, noe du absolutt ønsker! Vaniljebavaroisen består av en vaniljesaus som man blander med lettpisket krem, her bør temperaturen på vaniljesausen være ca. 20 grader i det du blander inn kremen. Sjokolademoussen er derimot vanskeligere. Den er laget med en mørk sjokolade, og blir fort veldig tjukk og vanskelig å jobbe med dersom temperaturen i massen blir for lav. Derfor kan du ikke la temperaturen være 20 grader når du blander inn kremen. Her er trikset  blande inn litt og litt av kremen, slik at man løser opp litt av «gummien» i massen, samtidig som temperaturen synker gradvis. Dersom man har all kremen på en gang, blir temperaturforskjellen alt for stor, og moussen din vil skille seg (Gjelder alle mousser)

IMG_2831

Denne oppskriften gir ca. 6-8 glass (avhenger av størrelsen)

Til vaniljebavaroisen trenger du:

300 gram h-melk

300 gram fløte

80 gram eggeplomme

1 vaniljestang

120 gram sukker

3,5 gelantinplater.

Bløtlegg gelantinplatene i kaldt vann i ca. 5-10 minutter.

Skrap ut frøene av vaniljestangen, og kok opp frøene og selve vaniljestangen, med melk og halvparten av sukkeret.

Rør sammen resten av sukkeret og eggeplommene. Sil av vaniljestangen, og hell ca 2/3 av den varme melken forsiktig over eggeplommene. Hell litt av gangen, dersom du heller i alt på en gang skiller det seg. Ha så alt tilbake i kjelen og varm opp blandingen til 80 grader. Bruk et termometer slik at du har kontroll på temperaturen. Stiger temperaturen over 82 grader kommer vaniljesausen til å skille seg. Så med en gang sausen har nådd 80 grader, heller du sausen over i en annen bolle. Skvis ut vannet av gelantinplatene, og løs disse opp i vaniljesausen. Sett blandingen i kjøleskapet, og rør i sausen hvert femte minutt. Lettpisk fløten, og bland litt og litt av kremen i den kalde vaniljesausen (20 grader)

Sett glassene i en eggekartong slik at de er skeive. Hell så vaniljebavaroisen i glassene og sett i kjøleskapet til å stivne. (Tar ca. 30 min)

IMG_2799

Til sjokolademoussen trenger du:

175 gram h-melk

200 gram mørk sjokolade (70%)

2 gelantinplater

350 gram fløte

100 gram sukkerIMG_2794

Bløtlegg gelantinplatene i kaldt vann i ca. 5-10 minutter.

Kok opp melk i en kjele. Ha sukkeret i en annen kjele, og smelt det til karamell på middels varme. Når karamellen har fått en mørk brun farge, tilsetter du kokende melk. La det koke til karamellen har løst seg opp i melken, det tar ca. 5-10 minutter på middels varme. Ha blandingen over i en bolle, skvis ut vannet av gelantinplatene, og løs de opp i den varme melken. Ha så sjokoladen i melke/karamellblandingen.

IMG_2796

Rør først sammen blandingen med en slikkepott, før du kjører den med stavmikser til en er helt glatt og fin.

Lettpisk fløten. Når sjokoladeblandingen har avkjølt seg til ca. 30-35 grader, kan du begynne å tilsette litt og litt krem. Jeg starter med ca 1 spiseskje om gangen, for å være sikker på at det ikke skiller seg. Når du har tilsatt ca. halvparten av kremen , en spiseskje av gangen, kan du begynne å tilsette resten av kremen.

IMG_2798

Hell så sjokolademoussen over i glassene, der vaniljebavaroisen allerede har stivnet.

IMG_2804

Sett i kjøleskapet til moussen har stivnet.

Pynt så med bringebær rett før servering.

IMG_2820

IMG_2816

You may also like

3 kommentarer

    1. Hei! Nei, den skal ikke piskes stiv. Når man lager mousser ønsker man at den skal være luftig, og hvis man pisker den for mye (som mange gjør) har volumet begynt å minke igjen. Altså øker volumet til en viss mengde, før det begynner å minke igjen. Derfor er det viktig at du ikke pisker for mye, siden volumet da er mindre. Pisk til du ser at det begynner å danne stive topper, men fremdeles er løs.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *