70% havrebrød

IMG_2886

 IMG_2855Du trenger:

300 gram hvetemel

210 gram kaldt vann

7 gram fersk gjær

10 gram salt

75 gram havregryn + 150 gram kaldt vann

Bland sammen havregryn og 150 gram kaldt vann og la det stå i minimum 20 minutter.

Bland sammen hvetemel og 210 gram kaldt vann i en bolle. Kun rør det sammen til alt er blandet. La stå i 15-45 minutter (dette kalles autolyse). Etter dette tilsetter du salt og gjær og elter i en kjøkkenmaskin i 10-15 minutter. Deigen skal være blank, jevn og spenstig. Den skal heller ikke henge fast i bunn av bollen.

IMG_1146

Etter deigen er ferdig eltet, tilsetter du havregrynet. Nå skal havregrynet ha trukket til seg alt vannet.

Elt i ca 2 minutter til, slik at alt havregrynet er godt eltet inn i deigen.

Smør en stor bolle med smør eller spray med formfett. Ha deigen i bollen, dekk med plastfilm og la heve 3-4 timer. Jo lenger deigen hever, jo lenger til får smaken til å utvikle seg, og jo bedre smak vil det bli i brødet.

Ha godt med mel på kjøkkenbenken, og velv ut deigen på melet. Brett kantene av deigen mot midten, og form til et brød. Legg det så på et brett med bakepapir, og la det heve i 1-2 timer. Husk, når du former brødet må du være veldig forsiktig!!! Ikke jobb mye med den, kun brett deigen, og form forsiktig til et brød. Jo mer du jobber med brødet, jo mer kompakt blir det. Under forhevingen har de kommet masse luft i deigen, denne vil du beholde. Så ikke jobb for mye, eller for hardt med deigen.

1 time før steking, setter du ovnen på så høy temperatur som mulig. Min ovn går opp til 300 grader, så jeg setter ovnen på 300 grader, og setter inn en form med vann.

Før steking, tar du en skarp kniv, eller barberblad og snitter et par snitt før du setter inn brødet. Stek i 10 min på så høy temperatur som mulig, før du setter ned til 225 grader og steker i 25 minutter til.

Avkjøl på en rist. Ikke skjær i brødet før etter 20-30 min, da vil det komme masse damp ut av brødet, og fuktigheten vil bli borte. Da vil brødet ditt bli veldig fort tørt.

IMG_2867 IMG_2874

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *