Sjokolademoussekake med peanøtter

IMG_3012

 Hei!

Her kommer en fantastisk oppskrift på en moussekake. Kaken er bygd opp av mine tre favorittkomponenter – brownie, sjokolademousse og ganache, så er du glad i sjokolade, kommer du garantert til å elske denne kaken! For å bryte litt med den bløte konsistensen i kaken er det salte peanøtter i den. Det gir kaken en fin krunsj, samtidig som kombinasjonen salte nøtter er perfekt med en lys sjokolademousse. Kaken er perfekt som dessert i et middagsselvskap da man kan lage kaken dagen før, og la den stå i kjøleskapet til den skal serveres. Vær obs på at denne kaken kan være vanskelig å lage, så les oppskrift og fremgangsmåte nøye.

Jeg bruker valrhonasjokolade når jeg lager denne kaken, det er rett og slett fordi det er verdens beste sjokolade. Skal man få det beste resultatet, må man også bruke de beste råvarene. Når alle tre komponentene er basert på sjokolade, får du igjen veldig mye på smaken ved å bruke kvalitetssjokolade. Til browniebunnen og ganachen bruker jeg en mørk 70% sjokolade, som heter valrhona guanaja, mens jeg i moussen bruker en lys 40% valrhona jivara.

Sjokolademoussen er basert på en vaniljesaus, og å lage en vaniljesaus kan by på utfordringer – koker man den til en for høy temperatur vil den skille seg. Så her MÅ du bruke et termometer slik at du har kontroll på varmen. Deretter et det viktig at den får avkjøle seg, slik at når du vender inn lettpisket krem, vil den ikke skille seg.

Bruk en 20 cm springform

 

 

IMG_3013

 

Til browniebunnen trenger du:

65 gram smør

100 gram sukker

1 egg

10 gram kakaopulver

100 gram hakket sjokolade (valrhona guanaja)

30 gram hvetemel

en klype salt

60 gram salte peanøtter

Start med å smelte smøret

1758285-10-1425551404816

Når smøret er smeltet, skrur du av varmen på platen, og lar kjelen med smør stå på ettervarmen. Tilsett sukkeret, og rør i 2 minutter. Ha blandingen i en boller og tilsett egg, kakaopulver og sjokolade.

1758285-10-1425551505038

Rør kun til alt er blandet.

Tilsett peanøtter, og sikt inn melet.Rør KUN til melet er blandet inn.

1758285-10-1425551535570

Ha bakepapir i en 20 cm springform, og smør sidene med smør eller formfett. Ha røren i formen og stek på 180 grader i 10 minutter. La den så avkjøle seg.

Til sjokolademoussen trenger du:

300 gram h-melk

300 gram kremfløte

80 gram (4 stk) eggeplommer

50 gram sukker

300 gram melkesjokolade (valrhona jivara)

2,5 gelantinplater.

75-100 gram peanøtter

Kok opp sukker og h-melk til kokepunktet, og legg gelantinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Rør eggeplommene sammen, før du heller den varme melken litt og litt i over eggeplommene under omrøring. Veldig viktig at du tar litt og litt melk, ellers vil det skille seg. Ha så blandingen tilbake i kjelen, og kok opp blandingen til 82 grader. Bruk termometer, og rør hele tiden. Når den sausen har nådd 82 grader heller du den over i en annen bolle eller et litersmål, skviser ut vannet av gelantinplatene og tilsetter disse i den varme sausen. Ha sjokoladen i en bolle, og hell så den varme sausen over sjokoladen. La det stå ca ett minutt, før du kjører blandingen med stavmikser. Sjokoladeblandingen skal være blank og fin. Avkjøl så blandingen til ca. 25 grader. Det beste er å la den stå på kjøkkenbenken, men det tar litt tid. Hvis du setter den i kjøleskapet går det fortere – men husk å rør ca. hvert 10 minutt.

Lettpisk fløten til løs krem, og vend litt og litt inn i den avkjølte sjokoladeblandingen. vend inn peanøttene i moussen

Ha vask springformen du stekte brownien i, dekk sidene med bakepapir, og lukk formen og sett den på en helt flat tallerken eller serveringsfat. Hell moussen over over browniebunnen, og sett kaken i fryseren et parr timer.

Mens kaken stivner i fryseren, lager du ganachen, til den trenger du:

200 gram sjokolade (mørk 70%, jeg bruker vlarhona guanaja)

200 gram kremfløte

50 gram glulose

50 grem meierismør

Kok opp fløte og glukose. Smelt sjokoladen over vannbad, og ha så den smeltede sjokoladen i en annen bolle eller litersmål (det er lettest i et litersmål). Hell 1/3 av den varme fløten i sjokoladen, og rør til den er blandet inn, hell så 1/3 til av fløten, og rør det inn i sjokoladen, ha så resten av fløten i sjokoladen og kjør blandingen med en stavmikser i 1-2 minutter, prøv å ikke få luftbobler i ganachen. Tilsett så smøret og kjør blandingen litt til med stavmikser.

La ganachen avkjøle seg til 20-25 grader, før du heller den over den stivnede sjokolademoussen, hvis ganachen er for varm, vil moussen under smelte, så la den avkjøle seg helt. La kaken stå i kjøleskapet over natten, eller i 4-5 timer.

Når kaken har stivnet, tar du av formen og pynter med noen sølvperler.

 

IMG_3021

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *