Kaffe og karamell is

IMG_3545

Hei!

Med det nydelige været ute, er det umulig å ikke ha lyst på is. Og den aller beste isen lager du selv! Det er en fordel å ha ismaskin, men det funker uten også. Da må man huske å røre i isen hvert 15 minutt ca så det ikke danner seg iskrystaller.


Denne isen er basert på en anglaise, en type vaniljesaus. Dette innebærer at du skal koke blandingen din til 82 grader – koker du den mer vil den skille seg, så vær oppmerksom på temperatur.

IMG_3541

Du trenger:

6 eggeplommer

500 gram kremfløte

250 gram h-melk

100 gram sukker

1-2 ts kaffepulver

1 vaniljestang

Skrap ut frøene av vaniljestangen, kok opp frøene og selve stangen med fløte og melk. Men dette varmes opp smelter du sukker på medium varme til karamell. Den skal bli ganske brun og ha en gyllen farge. Hvis karamellen er for lys, vil den ikke smake særlig karamell, men blir den for mørk vil den smake bittert. Når karamellen har riktig farge, heller du i fløteblandingen, og lar det hele koke til karamellen har løst seg opp i fløten. Hell litt og litt over eggeplommene under konstant omrøring. Nå er det viktig at du ikke heller alt i på en gang, ellers vil det skille seg. Vær forsiktig og hell i litt og litt. Hell så alt tilbake i kjelen og varm opp til 82 grader mens du rører hele tiden. Varmer du den til mer enn 82 grader, vil det skille seg. Hell sausen gjennom en sil, slik at vaniljestangen ligger igjen i silen. Tilsett kaffepulveret, og løs dette opp i den varme sausen. Smak deg til rette mengde. La sausen avkjøle seg helt i kjøleskap før du har blandingen over i en ismaskin, og kjører i ca 1 time. Har du ikke ismaskin kan du legge den i en boks, sette den i fryseren, og røre hvert 15 minutt ca.

IMG_3546

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *