Müsliscones

IMG_3739

Hei!

Over lengre tid har jeg lett etter et perfekt oppskrift på scones, en oppskrift som gir et saftig resultat og som inneholder en større andel grovt mel – endelig har jeg funnet den! Oppskriften har jeg komponert selv, prøvd meg frem med ulike meltyper, forskjellige typer væske og steketid, og her kommer den!

Så dersom du skal du ha noe kjapt, sunt og veldig godt til lunsj? Ja, da burde du lage disse müslisconsene! De er utrolig saftige, samtidig som de er grove og metter godt. Det som gjør disse sconsene så saftige er at det er mye tørket frukt i de – men ikke gjør feilen så mange gjør når de bruker rosiner eller tørket aprikos i bakverk å tilsett de rett i deigen. Det som skjer da er at siden frukten allerede er tørket vil de tiltrekke seg fuktighet fra deigen. Det er hvor mye fuktighet som er i deigen som avgjør hvor saftig resultatet blir, så dersom du tilsetter rosiner rett i deigen, vil du ende opp med et tørt resultat. Løsning på dette problemet er å koke opp vann, og helle over rosinene, og den tørkede aprikosen. Da vil det trekke til seg vannet, og du får noen supersaftige biter av rosiner og aprikos i sconsene dine! Jeg skal innrømme selv at jeg ikke er så stor tilhenger av tørket aprikos alene, men i disse sconsene er det utrolig godt!

Selv har jeg brukt litt sukrin i deigen. Sukrin er rett og slett sukker uten kalorier. Dette kan du godt droppe, men når man bruker så mye grovt mel, kan du noen ganger få en litt sur smak. Ved å bruke sukrin, skjer ikke dette.

En ting som er viktig med scones er at du ikke rører mer enn til alt er godt blandet, og at du får de inn i ovnen så raskt som mulig etter deigen er blandet – da får du det aller beste resultatet.

IMG_3733

Du trenger

100 gram hvetemel

75 gram klemt hvete (fås kjøpt på godt brød, og kan eventuelt erstattes med havregryn)

175 sammalt hvete finmalt

35 gram bakepulver

50 gram meierismør

210 gram h-melk (2,1 dl)

75 gram rosiner

75 gram tørket aprikos

75 gram nøtter (jeg bruke en blanding av hasselnøtter og valnøtter)

10 gram salt

50 gram sukrin (kan sløyfes)

Hakk opp tørket aprikos i passe biter. Kok opp vann og sett kjelen til side. Tilsett hakket aprikos og rosiner i vannet og la det stå i ca. 20-30 minutter. Sil så ut vannet, og hell rosinene og aprikosen på litt papir, og tørk av de overflødige vannet.

Hakk opp nøtter, og bland dette sammen med alle de tørre ingrediensene godt. Dette er viktig så bakepulveret er jevnt fordelt i melet.

IMG_3726

Smelt smøret, og tilsett melken. Sett til side.

Hell melkeblandingen over i alt det tørre, og rør litt. Tilsett rosiner og aprikos og rør til alt er blandet. Deigen skal være veldig klissete, så ikke tilsett mer mel selv om magefølelsen kanskje sier det. Når alt er godt blandet, bruker du en deigskrape eller liknende til å «skrape» opp et deigemne, og legg det så på et brett med bakepapir. Det kan være lurt å dyppe skrapen i vann slik at deigen ikke klistrer seg på skrapen. Har du ikke en deigskrape kan du bruke en skje som du dypper i vann før du bruker den. Bare skrap opp et emne fra bollen du har rørt sammen deigen i, da slipper du å få deig over hele kjøkkenbenken din. Det blir seks relativt store scones. Pensle de med vann, og strø over litt sesamfrø og havregryn. Stek på 230 grader med dampfunksjon i 5 minutter. Har du ikke dampfunksjon på ovnen din kan du sette inn en ildfast form med litt vann i når du skrur på ovnen. Sett så temperaturen ned til 200 grader, og stek i 17-20 minutter til. Du kan godt legge aluminiumsfolie over etter du har stekt de i 10 minutter, så du slipper at de blir litt brent.

IMG_3744

Avkjøl på en rist, og spis de mens fremdeles av lunkne. Disse er helt fantastiske med litt smør og brunost 🙂

IMG_3749

You may also like

4 kommentarer

  1. Hei!
    Måtte bare si at jeg digger bloggen din! Selv er jeg 16 år, og elsker alt som har med matlaging å gjøre. Det er så utrolig kult at noen som ikke er så mye eldre en meg har så mye kunnskap om baking:) Du er et forbilde for en liten bake-nerd som meg;)

    Beste hilsen!

    1. Tusen tusen takk! Veldig gøy at du likte de 🙂 Alltid superhyggelig å få slike tilbakemeldinger på oppskrifter jeg legger ut!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *