Smørkrem spesial

nhh

Hei!

I dag tenkte jeg å dele noen oppskrifter på smørkrem med dere! Smørkrem kan være dødsdigg, men det kan også være tungt og kornete. Den perfekte smørkremen skal gli fint på tungen, smelte i munnen og være glatt! Den skal ikke ikke kornete, eller smake melis – derfor bruker jeg aldri melis i smørkremer. Når man spiser en kake med smørkrem med melis er det små meliskorn som ikke er godt å ha i munnen.


Man kan helt fint lage smørkrem uten melis, og her kommer noen oppskrifter, både noen enkle og noen litt mer avanserte.

Oppskrift 1

Denne smørkremen er basert på en vaniljekrem som piskes opp med smør etter den er avkjølt. Den er lett å lage, og passer godt til kaker, eller som fyll i makroner. Du kan smaksette den med mye forskjellig, som kaffe, vanilje eller andre krydder.

500 gram (5 dl) + 100 gram (1dl) h-melk

150 gram sukker

4 eggeplommer

60 gram maizenna

300 gram romtemperert usaltet meierismør

Bland 1 dl melk med maizenna til den er helt løst opp. Bland så med eggeplommene. Kok opp melk og sukker. Når det koker heller du dette forsiktig over eggeplommene i en tynn stråle. Hvis du heller melken for fort i eggeblandingen, skiller det seg, så hell litt a gangen og rør hele tiden. Ha så alt tilbake i kjelen, og kok opp til kremen har tyknet ordentlig. Ha i 50 gram av smøret og rør inn til det har smeltet. Press kremen gjennom en sil, dekk med plastfolie, og la den avkjøle seg til 20-25 grader (den skal være ikke virke varm hvis du stikker fingeren ned i kremen)

Ha kremen over i en kjøkkenmaskin, og pisk opp med resten av smøret. Pisk i litt over fem minutter til du har en luftig og lys krem.

Oppskrift 2

Denne oppskriften er basert på en vaniljesaus, som piskes opp med smør. Siden det er en vaniljesaus er det ekstremt viktig at du ikke koker blandingen til mer enn 82 grader, da skiller det seg. Denne kan også smaksettes med vanilje, krydder, kaffe, eller alkohol, men det passer ikke så godt med sjokolade i den.

600 gram (6 dl) h-melk

350 gram sukker

8 eggeplommer

450 gram romtemperert usaltet meierismør

Kok opp melken med sukkeret. Hell det så forsiktig over eggeplommene litt av gangen så det ikke skiller seg. Kok så opp til 82 grader (bruk termometer), og sil blandingen. Ha sausen over i en kjøkkenmaskin og pisk blandingen på medium hastighet til den er avkjølt. Tilsett smøret litt etter litt, ca 1 ss om gangen. Nå vil det skille seg, men bare fortsett å piske i 5-10 minutter til den har «kommet sammen» igjen.

Oppskrift 3

Denne oppskriften er litt mer avansert, men det er det absolutt verd! Denne passer det perfekt å ha sjokolade i, og er alltid den oppskriften jeg bruker på sjokoladekrem.

700 gram romtemperert usaltet meierismør

200 gram eggeplommer (ca 10 stk)

200 gram (2 dl) vann

300 gram sukker

(eventuelt 400 gram mørk sjokolade hvis du skal ha sjokoladekrem)

Start med å piske eggeplommene til eggedosis. Kok så opp vann og sukker til 117 grader. Hvis du ikke har termometer kan du ta en skje og ha sukkerblandingen i et glass med kaldt vann. Hvis sukkeret stivner nok til at du kan forme en liten kule av den, er blandingen på riktig temperatur. Hell denne sakte over eggeplommene mens du pisker på høy hastighet. Pisk så til blandingen er kald. Når den er kald, tilsetter du smøret litt etter litt. (Skal du ha sjokoladesmørkrem smelter du sjokoladen over vannbad, lar den avkjøle seg til 25-30 grader, og pisker den godt sammen med smøret, før du tilsetter alt smøret i eggedosisen). Nå vil det skille seg, siden det er mye vann i eggedosisen vil ikke smøret blande seg med vannet. Men fortsett å piske til kremen har kommet sammen igjen. Pisk i ca. 5-10 minutter til du har en glatt og fin krem

Oppskrift 4

Denne oppskriften er basert på en italiensk marengs, og gir en helt vanvittig glatt og god krem. Denne oppskriften er litt vanskelig. Denne passer ikke så godt å ha sjokolade i, da kan den virke litt kornete. Men den er sinnsykt god med kaffesmak, eller bare ha i frø fra en vaniljestang

500 gram romtemperert usaltet meierismør

150 gram eggehvite

300 gram sukker

75 gram vann

Pisk eggehvitene med 2 ss sukker på lav hastighet til det blir marengs. Mens du gjør dette koker du vann og sukker til 120 grader (har du ikke termometer kan du bruke samme kule-test som i oppskriften over). Når sukkersirupen er på riktig temperatur heller du sukkersirupen i marengsen mens du pisker på medium hastighet. Skru opp hastigheten på kjøkkenmaskinen din, og pisk til marengsen er kald. Tilsett så smør litt etter litt. Også her vil det skille seg i begynnelsen på grunn av at vann og fett ikke kan blandes, men fortsett å piske til den kommer sammen. Pisk i ca 5 minutter. Hvis du vil ha kaffesmak kan du koke opp litt vann, og blande med pulverkaffe. Lag den skikkelig sterk! Hell så litt og litt kaffe i, og smak deg frem til ønsket mengde.

 

You may also like

10 kommentarer

  1. Hei – Egner alle oppskriftene seg til å putte i sprøytepose for å lage feks roser og tullipaner med Russian tip? Synes smørkrem er ganske kvalmt i utgangspunktet, og leter etter alternativertil de tradisjonelle – men det ¨må kunne gå i sprøytepose 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *