Sjokoladekake med kaffekrem og karamelliserte hasselnøtter

Hei!

Kaffe og sjokolade er en herlig kombinasjon, og hvis man slenger inn litt crunchy karamell og nøtter blir det perfekt. Kaken består av tre lag med en saftig sjokoladebunn, kaffesmørkrem og karamelliserte hasselnøtter. De karamelliserte nøttene gir et sprøtt innslag til kaken som er veldig godt


Kaffesmørkremen er basert på en italiensk marengs som etter min mening er en av de beste måtene å lage smørkrem. Konsistensen blir silkemyk, og den smelter på tungen. Den inneholder ikke melis, noe som gjør at den er helt glatt og fin. Det som er viktig når man lager en slik krem er at man bruker ordentlig smør, og ikke margarin, og at det er usaltet smør. Det er også viktig å bruke romtempererte ingredienser, da minimerer du sjansene for at kremen skiller seg.

Her har jeg laget kaken i en liten langpanne, men hvis heller vil ha en rund kake bare deler du oppskriften på to.

Til sjokoladebunnen trenger du

5 romtempererte egg

500 gram sukker

500 gram hvetemel

300 gram meierismør

1,5 ts bakepulver

1,5 ts natron

1 ts salt

80 gram bakekakao av god kvalitet

700 gram (7dl) kulturmelk (Ikke bruk skummet kulturmelk)

Pisk egg og sukker til eggedosis. Start på lav hastighet og pisk i 5 minutter, skru deretter hastigheten opp til medium/høy og pisk i 10 minutter til. For å få en stabil og god eggedosis er det viktig å piske lenge nok.

Smelt smør, og la avkjøle seg litt. Når eggedosisen er ferdig pisket vender du inn det smeltede smøret. Vend deretter de tørre ingrediensene og kulturmelk inn i eggedosisen vekselsvis i flere omganger. Når alt er vendet forsiktig inn, og alt er godt blandet sammen, fordeler du røren i en liten langpanne eller rektangulær form, og steker på 180 grader i ca. 40-50 minutter. Når du stikker en grillpinne i tre inn i senteret av kaken skal den komme ut uten røre eller kakesmuler på seg. La den så avkjøle seg helt

Til kaffesmørkremen trenger du

1 kg usaltet smør (Ja, det er mye men det er også en ganske stor kake)

300 gram romtempererte eggehvitter

600 gram sukker

Frø av en vaniljestang

Pulverkaffe + kokende vann.

    Pisk eggehvitter og 2 ss av sukkerer på lav hastighet. Mens du pisker marengs koker du opp vann og sukker til 120 grader. Hell så sukkerlaken i marengsen mens du pisker på medium hastighet. Skru opp til høy hastighet og pisk til marengsen er kald. Skrap ut frøene av vaniljestangen og tilsett i marengsen. Kok opp vann, og lag en veldig sterk kaffe (Bruk mye pulverkaffe)  man trenger ca 0,5 dl avhengig av hvor sterk kaffen er. Tilsett smør litt og litt i marengsen. Nå kommer det til å skille seg siden det er vann i marengsen, og det ikke blander seg med fett, men hvis du fortsetter å piske vil kremen komme sammen igjen. Tilsett så litt og litt av den sterke kaffen og smak til med mengde kaffe.

Til karamelliserte hasselnøtter trenger du:

150 gram sukker

30 gram vann

150 gram hasselnøtter.

Skru ovnen på 200 grader, ha hasselnøttene i en form og stek de i ovnen i 10 minutter. La de avkjøle seg, og prøv å få bort skallet på alle nøttene.

Ha vann og sukker i en kjele og la det koke. Etterhvert vil sukkerlaken karamellisere seg, og når den begynner å få en dyp brunfarge, tilsetter du hasselnøttene, og rører slik at alle nøttene er dekket med karamell. Ha de karamelliserte nøttene på et bakepapir og la det avkjøle seg til det er helt hardt og sprøtt. Ha nøttene i en food-prosessor og kjør i noen sekunder slik at nøttene blir grovhakket. Du kan også hakke de opp med kniv. 

Montering

Del kakebunnen i tre like deler. Dynk kaken med litt melk, og ha et godt lag med smørkrem på. Dryss over godt med karamelliserte hasselnøtter, og legg neste bunn oppå. Gjenta samme prosess med neste lag. Til slutt dekker du hele kaken med kaffekrem, og pynter med bær av eget ønske. Jeg bruke Jordbær, pshyalis/kjærlighetsfrukt, blåbær og kiwi.

       

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *