Grovbrød med intervall-elting

Hei!

Er du lei av det tørre og smakløse brødet fra butikken? Da burde du lage dette brødet i stedet! Det er saftig, og siden det er langtidshevet har det en utrolig god smak! I tillegg trenger du ingen kjøkkenmaskin til å elte degien, da dette brødet er laget med intervall-elting

Les mine tips og mer om brødbakst i DETTE innlegget. 

Intervall-elting er en metode der man elter deigen i 1 minutt hvert 15 minutt ett par ganger. Når man lager brød er det viktig at man elter deigen lenge nok, slik at du får et godt glutennnettverk. Man får et godt glutennett når glutenmolekylene glutenin og gliadin binder seg sammen, disse enzymene finnes naturlig i melet. Når deigen da hever vil luftig forbli i deigen, og ikke slippe ut.

Når man blander sammen mel og vann begynner disse enzymene å gå sammen av seg selv, og det er dette man tar utgangspunkt i når man bruker intervall-elting. Dog tar dette litt tid, og derfor elter man deigen for hånd hvert 15 minutt.

Denne metoden tar litt lenger tid, men det er det absolutt verd. I tillegg vil ikke næringsstoffene i melet bli borte, noe som kan skje hvis man elter i maskin.

Du trenger:

300 gram hvetemel

100 gram sammalt hvetemel finmalt

300 gram vann (ca 20-25 grader)

12 gram salt

2 ts tørrgjær

Bland sammen alle ingrediensene unntatt salt i ca 30 sekunder til 1 minutt slik at alt er godt blandet sammen. La stå i 1 time. Tilsett salt, og elt deigen for hånd i ca 1 minutt. Legg deigen tilbake i bollen og vent 15 minutter. Elt deigen så igjen i 1 minutt og vent i nye 15 minutter. Du skal elte deigen 4 ganger. Etter den siste gangen tar du en ny bolle, og smører med smør, eller sprayer med formfett. Legg deigen oppi, dekk med plastfolie og la det stå i 1 time.

Ha litt mel på benken, og hvelv ut deigen på den melete overflaten. Brett alle kantene mot midten av deigen, slik at deigen blir strammere og ikke er like «slapp». Leg deigen tilbake i bollen og la stå i enda en time. Hvelv ut deigen enda en gang på en melete overflate, brett alle kantene av deigen inn mot midten slik at du igjen får en strammere deig.

Nå ha du to muligheter:

  1. Du lar deigen stå på kjøkkenbenken og lar den heve i 2-3 timer til. Ha mel på kjøkkenbenken og hvelv ut deigen. Brett alle kantene mot midten, og form deigen forsiktig til et brød. Det er viktig å prøve å ta vare på luften i deigen, slik at du får et luftig brød. La etterheve i 45 minutter. Sett ovenen på 300 grader, eller så høyt som mulig. Hvis du har en pizzasten kan du bruke denne, hvis ikke bruker du bare et vanlig stekebrett. Sett en liten form med vann inn nederst i ovnen. Dette kommer til å skape damp som gjør at brødet får et enda større volum. Før steking snitter du opp brødet, og setter det inn i ovnen. Stek i 10 minutter, før du setter ned temperaturen til 225 grader og steker i 25 minutter til. Vent 30 minutter før du skjærer i brødet. Det er fordi hvis man skjærer i brødet med en gang, vil all dampen gå ut, og du vil ende opp med et tørt brød.
  2. Eller du kan sette deigen i kjøleskap, og la den stå der over natten. Ta deigen ut av kjøleskapet på morgenen og la den stå i romtemperatur i 2 timer. Ha mel på benken, og hvelv ut deigen. Brett kantene mot midten og forsiktig form det til et brød. Etterhev i 45 minutter, og stek brødet som beskrevet over.

   

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *