Fastelavensboller

IMG_3109

 
IMG_3067

Hei!

På søndag er det fastelavens, og da må man jo selvfølgelig bake supergode, saftige hveteboller, og fylle de med syltetøy og krem. Selv syntes jeg fastelavensboller kan bli litt kvalmende, så jeg lager gjerne et friskt bringebærsyltetøy til, for å balansere den kvalmende kremen.

For å få en saftig bolle, er det to ting som er veldig viktig:

1) Elte lenge nok. For at bollene skal bli luftige, er det essensielt med lang eltetid. Jeg bruker 15-20 minutter på elting i en kjøkkenmaskin.

2) Elt inn romtemperert smør helt til slutt. Når man elter deigen vil to enzymer med navn glutenin og gliadin binde seg sammen, og danne et glutennettverk i deigen. Dette glutennettet er essensielt, siden det gjør at når deigen hever, blir luften bevart inni selve deigen. Du ender med andre ord opp med et luftigere resultat. Smør hindrer at dette skjer, så hvis man har smør i deigen med en gang, vil dette hindre utviklingen av et godt glutennettverk.

Andre tips, bruk lite gjær, og la deigen utvikle seg og heve i sitt eget tempo. Når det gjelder gjærbakst er ikke hevetid alltid helt bestemt, temperatur og luftfuktighet vil være avgjørende faktor for hvor fort deigen hever. Så la bare deigen heve til den har doblet seg i størrelse, dette kan ta alt fra 1-3 timer. Jo lenger deigen hever, jo mer tid for smakene tid til å utvikle seg, så vær tålmodig 🙂

IMG_3069 IMG_3074

Bruk DENNE oppskriften på bolledeig, og la den heve til den har doblet seg i størrelse.

Fordel så deigen i emner á 100 gram deig, og la heve i ca. 1 time.

Sett ovnen på 230 grader, og sett inn en form med vann. Pensle bollene med egg, og stek på 2 min på 230 grader, før du setter ned temperaturen til 200 og steker i 10 min til.

Avkjøl på rist.

IMG_3129

 Bruk en kniv, og skjær ut en trekant på toppen av bollen, som vist på bildet.

1758285-8-1423684699105

Fyll opp med syltetøy, ha kremen i en sprøytepose men en stor tyll, og sprøyt ut kremen. Sett så på trekanten igjen, og dryss over med melis.

IMG_3116

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *